Omgeving

Bezienswaardigheden in de omgeving van Sioniac:

Sioniac

L’Arche is gelegen in het pittoresque plaatsje Sioniac. De weg heet Le Claux, vlak achter het gemeentehuis). Een dorp van 250 inwoners.

L’Arche ligt op een hoogte van 322 meter. Sioniac heeft een oppervlakte van 10,6 km2.

Sioniac ligt dicht bij Beaulieu sur Dordogne, een middeleeuws stadje met veel voorzieningen.

Adres van l’Arche is:

215 Route des Claux

Les Claux

19120 Sioniac

Algemeen

Het departement Corrèze
Dit departement is een van de drie departementen in de regio Limousin. De andere twee departementen zijn Creuse en Haute-Vienne. Tulle en Brive-la-Gaillarde zijn de belangrijkste plaatsen in dit departement. Het departement wordt omgeven door de departementen Creuse, Haute-Vienne, Haute-Vienne, Cantal, Puy-de-Dôme, Lot en Dordogne.

Geschiedenis van het departement Corrèze
Het departement kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot aan de prehistorie. De aanwezigheid van verschillende grotten met muurschilderingen in de omgeving vormt hier het bewijs voor. In het gevarieerde landschap van dit gebied, van dichte bossen tot prachtige valleien zijn verschillende oude watermolens, Romeinse bruggen en oude kastelen te vinden: allemaal sporen uit de rijke geschiedenis van deze omgeving. Het departement werd gecreëerd op 4 maart 1790, tegelijk met vele andere departementen in Frankrijk, als direct gevolg van de Franse Revolutie.

Corrèze vandaag de dag
Vandaag de dag is het departement Corrèze een geliefde vakantiebestemming. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze omgeving bent u verzekerd van een veelzijdige vakantie. Zo zijn er in Corrèze genoeg mooie steden en dorpen om te bezoeken, zoals Tulle en Brive-la-Gaillarde, maar ook kleine plaatsjes als het prachtige Collognes-la-Rouge en het minstens zo mooie Uzerche zijn meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. En wat te denken van het prachtige dorpje Beaulieu-sur-Dordogne? Wanneer het op leuke bezienswaardigheden aan komt, zijn uitstapjes naar de prachtige ruïne Tours de Merle en de bijzondere grot Gouffre de la Fage meer dan de moeite waard. Tot slot behoren ook uitstapjes naar het nabijgelegen departement Dordogne tot de mogelijkheden. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Corrèze hoeft u zich geen moment te vervelen.
Het departement is 5857 km2 groot; het heeft 250.589 inwoners, dat is 43 inwoners per km2.

Vanuit Sioniac kun je prachtige uitstapjes maken naar steden, dorpen, grotten en kastelen. Omdat Sioniac dicht tegen het departement Lot ligt, zijn veel van die bezienswaardigheden ook in de Lot. De westelijke buurman van de Corrèze is het departement Dordogne, bekend van de vele Nederlanders die hier hun vakantie doorbrengen. De Corrèze is in vergelijking met Dordogne veel rustiger wat de toeristen betreft. Zoek je wat ruiger landschap dan ga je naar het oosten, naar het Massif Central, of naar het vulkanische landschap van de Auvergne.

In de site vindt u beschrijvingen van steden en dorpen
in de Lot:
Autoire, Bretenoux, Cahors, Carennac, Figeac, Loubressac, Martel, Rocamadour, St. Céré, St.- Cirq-Lapopie.
In de Corrèze: Beaulieu sur Dordogne, Brive, Collonge la Rouge, Curemont, Tulle, Turenne, Uzerche.
In de Dordogne: Sarlat, Souillac

Bezienswaardige steden en dorpen(in alfabetische volgorde)

Autoire

Het dorp Autoire ligt in het westen in Frankrijk in de buurt van de rivieren de Lot en de Dordogne. Het heeft alles wat je van een Frans dorp mag verwachten; mooie huizen, een kerkje, een restaurantje en een monument voor de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Maar Autoire heeft nog iets meer want het ligt prachtig tussen de rotsen en heeft als bonus een prachtige waterval. Het is even lopen vanuit het dorp, maar het is de moeite waard!

Autoire was een geliefde plek om de zomer door te brengen. De zeven kastelen van het dorp zijn zomerverblijven van de rijken.
Autoire ligt vlak bij de Lot, een zeer geliefde streek bij Nederlandse en Britse vakantiegangers. Ondanks dat het dorp een ‘Plus Beaux Village’ is, is het er niet druk. In mei tenminste, het kan anders zijn in de zomer, maar ik heb het idee dat het niet heel erg toeristisch is. Dat is natuurlijk prima, want zo kan je beter van het dorp genieten. Hierdoor heb je het idee dat jij het dorpje zelf hebt gevonden, zodat je het in je gedachten kunt claimen. Dat is natuurlijk onzin, maar wel een leuk gevoel.
In het dorp bevinden zich maar liefst zeven kasteeltjes, een kerk, een fontein en veel huizen, type vakwerk. De kerk is een typisch voorbeeld van Romaanse architectuur die je wel meer in de Quercy tegenkomt. Een kloeke vierkante toren met een stevige kerk ernaast.
De geschiedenis van Autoire gaat terug naar de elfde eeuw. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was de streek het toneel van veel gevechten en ook dit dorp ontkwam hier uiteindelijk niet aan. Het werd verwoest door de Engelsen. Ook tijdens de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw werd Autoire niet gespaard.

De zeven kastelen zijn de getuigen van een ander verhaal. Autoire was namelijk zeer geliefd als zomerverblijf voor de rijken uit het nabij gelegen Saint Cere. Gezien de ligging van het dorpje aan de rand van een keteldal in een mooie vallei, is dat ook niet zo vreemd. Autoire komt in de negentiende eeuw nogmaals in de geschiedenisboeken terecht omdat de Franse Generaal die de slag om Malakoff tijdens de Krimoorlog won, in dit dorpje werd geboren. Het schijnt dat de familie nog altijd in één van de kastelen woont.

De waterval ten zuiden Autoire.
Naast het kerkje vind je een fijn restaurant met een goed terras en een prachtig uitzicht. Een prima plek om je na een stevige wandeling aan de rosé te laven. Je kan hier ook Malakoff bestellen; een zoete lekkernij die genoemd is naar de slag. Het verhaal gaat dat de kok van de generaal dit gerecht voor het eerst tijdens de Krimoorlog heeft gemaakt.
Eén van de attracties die Autoire het bezoeken waard maakt, is de hoge waterval. Deze bevindt zich niet in het dorp maar net ten zuiden daarvan. Er zijn twee manieren om deze waterval te bezoeken, beide zijn niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn of met kleine kinderen (jonger dan 4 jaar).
Als je niet al te veel tijd hebt, kan je het beste het pad boven de waterval volgen. Daarvoor rij je met de auto het dorp uit in zuidelijke richting. Na een kilometer kom je dan in een kloof en is er aan de linkerkant een parkeerplaats. Deze is een beetje verstopt achter een hoge rots, dus rij niet te hard anders mis je hem en moet je keren. Het wandelpad begint aan de overkant van de weg. Het tweede gedeelte van het pad is behoorlijk stijl en leidt naar een plateau met een schitterend uitzicht over het dorp en het keteldal. Het is even klimmen, maar het uitzicht is de moeite waard.

De vallei waar het dorp ligt met daarachter het keteldal.
Hieronder een video, van Nederlanders, die ik gevonden heb over de wandeling naar de waterval.Als je meer tijd hebt, dan is het wandelpad vanuit het dorp ook de moeite waard. Ook hier geldt dat het laatste stuk behoorlijk klauteren is en dus niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of met zeer jonge kinderen. Hou er ook rekening mee dat je door het vallende water behoorlijk nat kan worden, wat bij mooi weer natuurlijk niet erg is. Neem vanaf de zuidelijke parkeerplaats de weg langs het kasteeltje waarna je het bos in wandelt. Je loopt nu naast een beekje en die volg je totdat je de waterval tegenkomt. Een mooie tocht en na afloop kan je met een gerust hart op het terras een versnapering nuttigen.
De omgeving
In de omgeving van Autoire is genoeg te zien en te beleven. Het bedevaartsoord Rocamadour is een absolute aanrader, al kan het in de vakantie behoorlijk druk zijn. Ook Saint Cirque-Lapopie is niet heel ver weg. Liefhebbers van grotten kunnen in deze streek ook hun hart ophalen. De meest indrukwekkend is ongetwijfeld de Gouffre de Padirac.

Beaulieu sur Dordogne

Beaulieu is strategisch gebouwd op een meander van de rivier en heeft zich ontwikkeld rondom een ​​krachtige benedictijnse abdij. De abdij, opmerkelijk vanwege zijn romaanse portaal, bestaat nog steeds. Zijn silhouet, ontworpen door een groep van de Romaanse kapitelen en een hoge toren van de 15e eeuw, is het symbool van de stad.
De middeleeuwse stad Beaulieu-sur-Dordogne heeft tijdens uw bezoek een belangrijk cultureel en architectonisch erfgoed te ontdekken. In aanvulling op de abdij en haar onontkoombare trommelvlies, zijn de kapel van de Penitenten, waarvan de reflectie in de Dordogne brengt zoveel charme aan de stad niet te missen: gebouwd in de 12e eeuw, was het de parochiekerk van het dorp van de middeleeuwen . Opmerkelijk voor zijn steeple-muur, het huizen in het seizoen tijdelijke tentoonstellingen. Een wandeling door de smalle straatjes van de oude stad, vindt u ook de mogelijkheid om het huis van de Renaissance geclassificeerd als een historisch monument, het gebouw functies in buitengewone stenen sculpturen gevel te ontdekken. Het bezoek aan het interieur stelt u in staat om een ​​rijk meubilair en kostuums uit die tijd te ontdekken.
De dokken, in de buurt van de kapel van de Penitenten, zijn een kans om meer te leren over Skippers en het belang van Beaulieu-sur-Dordogne in de regionale handel in de 19e eeuw. 

Bretenoux

Bretenoux is een klein, versterkt plaatsje, een zogenaamde bastide. Het plaatsje ligt in het noorden van het departement Lot, in een vallei van de rivier Dordogne. Het plaatsje is met name bekend vanwege haar indrukwekkende kasteel: Château de Castelnau-Bretenoux.

Geschiedenis van Bretenoux
De naam van dit plaatsje werd voor het eerst benoemd in een historisch geschrift van de benedictijner abdij van Beaulieu-sur-Dordogne. Aan de hand van dit document heeft men kunnen achterhalen dat het plaatsje naar alle waarschijnlijkheid al sinds het jaar 866 na Christus bestaat. Het plaatsje werd pas echt bekend toen in de twaalfde eeuw na Christus haar indrukwekkende kasteel werd gebouwd. Het plaatsje was inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk plaatsje in de regio, en werd daarom ook volledig ommuurd. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het gebied rondom het dorpje bezet door de Engelsen. Ondanks deze rumoerige periode wist het plaatsje de Honderdjarige Oorlog nagenoeg ongeschonden te doorstaan. Ook later, tijdens de Godsdienstoorlogen wist het plaatsje, in tegenstelling tot vele andere plaatsjes in de omgeving, relatief ongeschonden te blijven. Dit is dan ook de reden dat Bretenoux vandaag de dag tot de mooiste historische plaatsjes in het departement Lot behoort.

Bretenoux vandaag de dag
Tot op de dag van vandaag is Bretenoux een plaatsje dat volgens de kenners tot de allermooiste plaatsjes in het departement Lot behoort. Haar indrukwekkende kasteel, dat boven het plaatsje uittorent, is een van de meest geliefde bezienswaardigheden in de regio. Ook het plaatsje zelf is echter meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Dit plaatsje heeft alles te bieden wat u van een bastide verwacht: smalle straatjes, prachtige oude gebouwen, leuke winkeltjes en heerlijke terrasjes. Een bezoekje aan het Château de Castelnau-Bretenoux is dan ook prima te combineren met een bezoekje aan het prachtige plaatsje zelf. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Lot is dit een plaatsje dat meer dan de moeite waard is om met een bezoekje te vereren!

Bekijk de prijs en de beschikbaarheid voor Maison l’Arche

Aankomst datum:

Vertrek datum:

[string_chosen_admin_search_type]

Number of accommodation:

Volwassenen:

Kinderen:

 

 

Zoeken ...

×
Accommodation 1

Accommodation 2

Accommodation 3

Accommodation 4

Accommodation 5

Vul uw gegevens in

Loading summary...

 

De totale prijs is  

There are no active payment gateways. Please activate at least one payment gateway in HBook settings (HBook > Payment).

Even geduld...

Controleer alsjeblieft jouw boekingsgegevens voordat je op Nu boeken klikt.

 

Brive

Het charmante en gezellige stadje Brive-la-Gaillarde, geïnstalleerd in het zuidwesten van Corrèze, is die van de beroemde markt bezongen door Georges Brassens… Deze markt van Brive, belangrijke locatie voor gastronomie, is drie keer per week, op dinsdag, donderdag en zaterdagochtend voor bewoners en bezoekers de gelegenheid om heerlijke streekproducten in te slaan. Voor de liefhebbers van foie gras en truffels worden er tussen november en februari meerdere Vette levermarkten gehouden. Deze worden drukbezocht, voor een kerst- en Nieuwjaars diner in stijl!

De stad, erg geliefd onder de gastronomen en fijnproevers, is ook zeer in trek bij de liefhebbers van bouwkunst en cultuur. Midden in het historische centrum kunt u bijvoorbeeld de kapittelkerk Heilige Martinus bewonderen, als opmerkelijk bestempeld door de beroemde architect Viollet-le-Duc, is met zijn klokkentoren in neo-romaanse stijl beschermd als Historisch monument. Gebouwd vanaf de 12de eeuw op overblijfselen gedateerd uit de 5de eeuw, en vervolgens meerdere malen verbouwd. Daar waar de dwarsbeuk, een deel van de koorafsluiting en de prachtige verhalende kapitelen de romaanse tijd vertegenwoordigen, bewaard de archeologische crypte merovingische en Karolingische overblijfselen van de vorige bouwwerken, maar ook sarcofagen uit de 6de en 7de eeuw.

Daar enkele straten vandaan ligt hôtel Labenche, met zijn prachtige kruisvensters voorzien van uitgesneden borstbeelden die u kunt bewonderen. In de 16de eeuw gebouwd door Jean II van Calvimont, heer van Labenche, wordt in dit schitterende stadspaleis uit de Renaissance tegenwoordig het museum voor Kunst en Geschiedenis van Brive ondergebracht. De expositiezalen op de eerste verdieping zijn gewijd aan de geschiedenis van Brive en omgeving van de prehistoistische tijd tot nu, terwijl op de tweede verdieping kunst en volkstradities van de streek Brive, en natuurwetenschappen. De rijke collecties bestaan niet alleen uit indrukwekkende wandtapijten van de Engelse manufactuur van Mortlake, gedateerd uit de 17de eeuw, maar ook opgezette dieren, zegels, munten, archeologische overblijfselen, en niet te vergeten etnografische voorwerpen.

Als u door de winkelstraten van de historische stad wandelt, komt u opmerkelijke panden tegen, zoals het stadspaleis hôtel de Quinhart, place Latreille ; een elegant bouwwerk uit de 15de eeuw voorzien van een achthoekige toren en een peperbustoren; de Échevins toren, overblijfsel van een Renaissance woning, versierd met fijne beelden; het huis Treilhard uit de 16de eeuw, en zijn veelhoekige toren geflankeerd door een torentje; het huis Cavaignac uit de 17de eeuw,voormalig klooster van de Clarisses, nu hoofdkantoor van de archeologische Maatschappij van Corrèze.

Wat evenementen betreft, moet de boekenwormen absoluut naar de beroemde boekenbeurs van Brive, die ieder jaar in november gehouden wordt. Na de boekenbeurs van Parijs het grootste litteraire festival van Frankrijk, wordt tijdens dit grote evenement tevens een belangrijke prijs van de Franse taal uitgereikt!

Brive-la-Gaillarde, de dappere, het fort is gelegen op de grens van de Corrèze (Limousin), op 10 km van de Perigord (Aquitaine) en 15 km van de Lot (Midi-Pyrenees). Het is de hoofdstad van de Brive Basin en sub-prefecturen in de Corrèze. 50 000, 80 000 met agglomeratie is de grootste stad in de provincie.

Het historische centrum heeft zijn authenticiteit en heeft een rijk architecturaal erfgoed, een soort winkelcentrum waar de winkels open en het erfgoed van hoge kwaliteit te voldoen.